Panduan Bina Blog WordPress

header

Bakal blogger yang dihormati,

Internet pada hari ini bukan lagi satu kehendak bahkan satu keperluan. Kekuatan internet merentasi pelbagai halangan baik masa, jarak mahupun bangsa. Kerana kekuatan internet ini, ianya menjadi seakan satu kuasa yang mampu menggerakkan sebuah negara, mahupun menumbangkan seluruh dunia.

 

blog,blogger&blogging

Blog merupakan singkatan kepada Web Log yang mana ianya adalah sebuah laman web berbentuk jurnal. Penulis blog bebas untuk menulis di dalam blog baik ia merangkumi penulisan peribadi, pendapat, informasi atau apa-apa sahaja yang disukai penulis. Disebabkan blog ini umpama sebuah jurnal, ia sering di kemas kini oleh pemiliknya. Tambahan pula, penggunaan blog yang mudah (hampir sama seperti menggunakan Mcrosoft Word) menjadikannya pilihan utama bagi penulis-penulis yang ingin menyebarkan hasil tulisan mereka di internet.

Blogger pula adalah penulis dan pemilik blog itu sendiri. Mereka bertanggungjawab atas aktiviti blog mereka baik dari segi penulisan dan juga kemas kini blog. Aktiviti mereka mengemaskini, menulis di blog pula dikenali sebagai blogging.

Ramai orang menjana pendapatan yang stabil melalui blog. Bahkan ianya juga menjadi medium untuk ramai orang untuk berkomunikasi. Bahkan, kebanyakan pemimpin pada hari ini mempunyai blog untuk menyampaikan pemikiran mereka.

 

seo

Terlalu ramai pengguna blog di dunia ini. Antara sebab blog disukai oleh golongan blogger adalah kerana blog mudah diindeks oleh enjin carian. Dalam erti kata lain, blog lebih mesra enjin carian berbanding laman web yang lain. Hal ini kerana, selain ia dimiliki oleh pemilik enjin carian seperti blogger.com yang dimiliki oleh Google, ia mempunyai aplikasi-aplikasi khas untuk membantunya diindeks oleh enjin carian dan mendapat tempat teratas bagi kata kunci tertentu.

Aktiviti ini dikenali sebagai Search Engine Optimization (SEO) yang mana aplikasi yang ada ini membantu blog untuk diindeks oleh enjin carian. Bagi sebuah blog yang mesra SEO, setiap artikel yang dihantar ke blog mudah dicari (crawl) oleh enjin carian dan seterusnya diletakkan di tempat teratas dalam enjin carian.

Anda tentu teruja sekiranya blog anda mendapat tempat teratas dalam google.com bukan?

 

Wordpress & Blogspot

Pelbagai aplikasi blog yang telah dibangunkan. Namun, 2 pembangaun aplikasi blog yang popular adalah Blogger.com (blogspot) dan WordPress.com (wordpress). Kedua-dua aplikasi ini mempunyai peminatnya yang tersendiri. Blogspot lebih diminati oleh sebahagian blogger yang tidak mahu meletakkan blog mereka dalam hosting berbayar. Manakala WordPress pula lebih diminati oleh pengguna professional. Pengguna WordPress pula lebih suka meletakkan blog mereka dalam domain dan hosting mereka sendiri.

 

Blog Percuma vs. Blog Berbayar
Perbezaan yang jelas antara blog percuma dan blog berbayar adalah dari nama domainnya. Blog percuma mempunyai domain seperti muslim.blogspot.com dan airterjun.wordpress.com. Mereka menumpang alamat blog mereka di dalam domain pembangun aplikasi tersebut. Berbanding blog berbayar yang menggunakan domain sendiri, alamat dmain akan menjadi seperti amirulmukmin.com dan juga drmaza.com. Mereka membayar amaun tertentu untuk membeli nama domain ini. Blog berbayar ini juga biasanya kelihatan lebih professional berbanding blog percuma.

Disebabkan blog berbayar ini diletakkan dalam hosting mereka sendiri, pemilik blog mempuunyai kuasa penuh ke atas blog mereka. Mereka hampir tidak terikat dengan peraturan yang dikenakan oleh pembangun blog. Seperti contoh sekiranya anda menggunakan aplikasi WordPress, anda tidak boleh menambah pelbagai plugin dan mengubahsuai antara muka blog mereka. Dan ia tentu sahaja membataskan keupayaan sesebuah blog.

 

pengguna-blog

Pemimpin kerajaan
 Professional
Pelajar IPT
Usahawan
Internet Marketer
Penulis bebas

 

Sebab-guna-blog

Menyampaikan pendapat dan idea
 Menjana pendapatan
 Berkongsi kisah harian mereka
 Bergosip
Menyebarkan cerita-cerita hangat
Membina ‘Branding diri di Alam Maya’

Percaya atau tidak, blog kini sangat digemari ramai. Bahkan sesetengah blog itu mempunyai pengikutnya yang tersendiri. Tentu sahaja menarik sekiranya anda mempunyai sekitar 1000 pelawat sehari. Trafik yang sebegini tinggi pastinya mendatangkan keseronokan kepada anda untuk terus menulis.

Bagaimana blogger menjana pendapata

Berblog bukanlah untuk keseronokan semata-mata. Bahkan ia juga mampu menjadi salah satu punca pendapatan. Sesetengah blogger menjadikan aktiviti blogging ini sebagai kerjaya mereka. Bila dah kata tentang kerjaya, tentu sahaja ia memberikan pulangan yang lumayan bukan.

untung-blog

Bagaimana mereka menjana pendapatan?

Menyertai program adsense
Ada pelbagai program adsense yang ditawarkan di internet. Antanya Google Adsense, Innity, Nuffnang dan banyak lagi. Blogger hanya perlu meletakkan iklan-iklan yang diberi oleh penyedia adsense ini dan mereka dibayar untuk setiap iklan yang diletakkan di blog mereka.

Menyewa ruang pengiklanan di blog
Bagi sebuah blog bertrafik tinggi, ia menjadi sasaran pemilik produk untuk mengiklankan produk mereka di blog tersebut. Hal ini kerana, peluang untuk mereka mendapat jualan juga tinggi disebabkan pelawat blog akan klik pada iklan yang diletakkan di blog tersebut. Biasanya, blogger menawarkan sewaan iklan dalam bentuk banner (banner ads). Kadar sewaan pula sekitar RM10 hingga RM300 bagi setiap slot. Sesebuah blog pula mempunyai 4 hingga 20 slot iklan untuk disewa.

Membuat artikel review
Sesetengah blogger pula menawarkan servis review di blog mereka. Mereka akan menulis satu artikel berkaitan sesebuah produk atau laman web. Pemilik produk dan laman web ini pula akan membayar (sekitar RM500) untuk artikel yang diletakkan di blog tersebut. Lumayan bukan?

 

Upah bina blog

Sesetengah blogger tidak mempunyai kemahiran untuk membina blog mereka sendiri. Apa yang mereka lakukan adalah mengupah pihak ketiga untuk membina blog mereka. Tahukah anda kos bagi membina sebuah blog bermula dari RM100? Bahkan untuk membina sebuah blog yang professional boleh mencecah sehingga RM400? Biar saya tunjukkan buktinya.

upah-blog

Memang mahal bukan? Mana nak dicari sehingga RM400? Satu kos yang sangat tinggi. Tetapi, itulah harga yang perlu anda bayar untuk membina sebuah blog yang cantik.

Sebenarnya, anda boleh membina blog pada harga yang lebih rendah. Bagaimana? Dengan membinanya sendiri! Sekiranya anda membina blog anda sendiri, anda hanya perlu laburkan kos untuk membeli domain dan hosting sahaja. Ianya jauh lebih rendah berbanding jika anda mengupah professional untuk membina blog untuk anda.

Saya telah menyiapkan sebuah pakej video tutorial lengkap yang akan membantu anda untuk membina sebuah blog WordPress. Biarpun anda tidak pernah tahu bagaimana langkah pertama untuuk membina blog! Produk tersebut adalah:

title

ecoverL

(produk diberikan dalam bentuk digital)

 

Apa yang akan anda peroleh dalam Panduan Bina Blog WordPress?

Video Tutorial Panduan Bina Blog WordPress merupakan satu pakej yang mana mengandungi 13 buah video tutorial langkah demi langkah untuk membina sebuah blog WordPress.

Video tutorial ini merangkumi pelbagai aspek pembinaan blog WordPress bermula dengan membeli nama domain dan hosting dan menyiapkan sebuah blog wordpress yang lengkap dan professional. Topik tutorial yang terlibat adalah:

 

1. Membeli Domain dan Hosting

Domain dan hosting amat penting untuk sebuah blog. Ianya diibaratkan seperti sebuah rumah dan alamat. Domain adalah alamat, manakala hosting pula adalah rumah. Sebuah blog yang professional mempunyai nama domain yang tersendiri seperti amirulmukmin.com, ohartis.com, zaharuddin.net dan bukannya dihostkan oleh penyedia blog seperti aku.blogspot.com dan dia.wordpress.com.

 

2. Memasang blog wordpress
Sesudah anda mempunyai domain dan hosting, anda boleh memasang blog wordpress anda di dalam hosting anda. Memasang blog wordpress untuk domain .com anda tidaklah susah berbanding dahulu. Bahkan, budak umur 10 tahun pun boleh lakukannya!
 
 
3. Membuat tetapan wordpress
Blog yang anda bina nanti haruslah kelihatan professional, bukan sahaja dari segi namanya bahkan juga dari segi tetapan yang dibuat. Video ini akan membantu anda untuk memperlihatkan blog anda mempunyai tetapan yang baik dan dalam masa yang sama juga mudah diindeks oleh enjin carian dengan menggunakan sedikit trik Search Engine Optimization (SEO)
 
 
4. Menghalang Spam
Sukar untuk mengelakkan serangan spam. Bahkan sesetengah spam mengandungi virus yang mampu merosakkan keseluruhan sistem wordpress anda. Dengan menggunakan plugin yang sesuai, anda boleh menghalang spam dari menyerang blog wordpress anda.
 
 
5. Meningkatkan SEO
SEO membantu blog anda diindeks oleh enjin carian. Semakin mudah blog anda diindeks oleh enjin carian seperti Google.com dan Yahoo.com, semakin tinggi pelawat yang akan blog anda terima. Bahkan, blog anda juga mampu berada dalam halaman pertama enjin carian sekiranya blog anda mesra SEO.
 
 
6. Membina sitemap blog
Sitemap merupakan peta laman bagi blog anda. Sitemap juga merupakan sebahagian dari taktik untuk blog anda mesra SEO. Satu plugin yang mudah akan membantu anda untuk membina peta laman ini dan seterusnya memudahkan enjin carian untuk mengindeks blog anda.
 
 
7. Membina borang hubungi
Salah satu cara untuk pelawat blog anda menghubungi anda adalah dengan menggunakan borang hubungi. Bahkan ianya jauh lebih mudah berbanding anda memberikan emel anda kepada pelawat blog anda. Video ini akan membantu anda membina borang hubungi dan membina satu sistem automatic yang mana sistem ini akan memberikan respon secara automatik kepada pelawat sekiranya pelawat menghubungi anda.
 
 
8. Memasukkan post
Sebuah blog mesti mempunyai post atau entri. Membina post tidaklah sukar sebenarnya. Tetapi, anda perlu tahu cara yang betul. Membina post sama seperti anda menggunakan Microsort Word!
 
 
9. Membina Page
Page merupakan satu laman statik yang terasing dari post. Ia biasanya digunakan untuk ruangan profil diri, laman hubungi dan promosi statik yang lain. Penggunaannya hamper sama dengan post, tetapi beberapa tetapan boleh dilakukan khas untuk ruangan page ini.
 
 
10. Tetapan sidebar
Sebuah blog biasanya mengandungi sidebar. Bergantung kepada theme yang dipasang pada blog, sidebar adalah pelbagai. Ia boleh berada pada sebelah kanan atau kiri, dan ada sehingga 4 sidebar dalam sesebuah blog. Tetapan yang betul boleh menjadiikan sidebar sebagai penambah nilai dalam sesebuah blog dengan fungsi-fungsi sedia ada yang pelbagai. Cuma perlu tahu caranya.
 
 
11. Mengemaskini versi wordpress
WordPress sentiasa menaik taraf versinya.Bahkan, setiap versi yang dikemaskini menjadikannya mempunyai fungsi yang unik. Versi yang terbaru adalah versi 3.2.X yang memberikan kelainan lebih berbanding versi sebelumnya. Ketika video ini disiapkan, WordPress telah mengemaskini versinya Dalam jangkamasa kurang sebulan!
 
 
12. Menyimpan senarai pelawat setia
Sebuah blog yang popular mempunyai pelawat yang ramai, sangat ramai. Sesetangah pelawat ini membaca blog anda tanpa perlu pergi ke blog anda. Hanya melalui emel. Satu sistem yang unik membolehkan pelawat untuk memberikanan emel mereka dan mendapat post terbaru anda terus ke emel mereka. Sungguh mudah!
 
 
13. Mengubah theme
Theme sangat memainkan peranan dalam membina antaramuka bagi sebuah blog.Blog yang mempunyai informasi yang baik tidak akan menarik tanpa theme yang rofessional. Anda boleh memilih theme yang tertentu mengikut jenis blog anda samada ianya blog peribadi, professional mahupun blog syarikat anda.
 
 

Kenapa anda perlu dapatkan video tutorial ini?Video tutorial Panduan Bina Blog WordPress bukanlah satu pakej yang sesuatu untuk seseorangyang sudah terlalu pakar dalam dunia blog. Tetapi, sekiranya anda mendapatkan produk ini, anda akan mendapat faedah yang sangat banyak seperti:

 
Tidak perlu membayar sehingga ratusan ringgit untuk menghadiri bengkel membina blog yang memenatkan.
Tidak perlu meluangkan masa anda untuk mengikuti personal coaching dari pakar blog
Tidak perlu pening-pening membaca panduan tutorial yang disediakan dalam bentuk buku / ebook.
Boleh membina blog anda tanpa perlu keluar rumah
Boleh menonton video tutorial berulang-ulang kali
Boleh mengikuti tutorial ini pada bila-bila masa yang anda suka.
Boleh menawarkan khidmat membina blog selepas anda mahir membina blog
Boleh menjana pendapatan sambilan / tetap dari blog yang anda bina
 
BonusTambahan
 

Bonus Eksklusif 1 – Pelan Tindakan Bina Blog WordPress

pelan-tindakanSaya berikan pelan tindakan ini untuk membantu
anda membuat satu senarai semak pembinaan blog anda.
Apa yang perlu anda lakukan hanyalah mencetak
pelan tidak ini dan mengisi segala maklumat
yang telah anda peroleh semasa membina blog WordPress anda.
 

Harga Jualan Sebenar: RM30.00

Untuk Anda Hari Ini: PERCUMA! 

[ Klik Sini Untuk Mendapatkan Keseluruhan
Tawaran Pakej B
ina Blog WordPress
 ]

(Bonus ini berpotensi untuk ditarik balik status Percuma pada bila – bila masa!)

 


Bonus Eksklusif 2 – 131,029 PLR Artikel

plr-bisnes-online

 

Dalam usaha membantu anda menyiapkan sebuah laman blog berkualiti. Anda juga saya bekalkan dengan 131,029 Artikel dalam Bahasa Inggeris. Teknik menggunakan artikel ini adalah dengan menggunakan Software ‘Article Spinner‘ yang berkualiti yang turut saya bekalkan secara percuma untuk anda.

Ini bermakna, jika anda tiada tujuan untuk menulis blog, anda boleh gunakan artikel ini untuk menyediakan laman blog, bagi menarik trafik ke blog anda seterusnya menghasilkan pendapatan melalui iklan.

Harga Jualan Sebenar: USD97.00

Untuk Anda Hari Ini: PERCUMA! 

[ Klik Sini Untuk Mendapatkan Keseluruhan
Tawaran Pakej B
ina Blog WordPress
 ]

(Bonus ini berpotensi untuk ditarik balik status Percuma pada bila – bila masa!)

 


Bonus Eksklusif 3 – Lubuk Crack

pirated-software[1]

Sebenarnya dalam dunia blogger wordpress, terdapat banyak Plugin, Software, Theme WordPress yang telah diCrack oleh BlackHat. Jadi, saya bekalkan juga kepada anda lubuk crack tersebut bagi memudahkan anda untuk mengusai dunia wordpress.

Walaubagaimanapun, kami tidak bertanggungjawab sekiranya laman web anda berlaku kerosakan. Ini kerana walaupun telah diCrack, saya tidak menjamin kesemuanya dapat digunakan dengan baik. Lagipun mungkin terdapat niat jahat mereka Crack sesetengah plugin. Carilah yang Original, tetapi berlatih dahulu menggunakan dengan crack. Setelah berpuas hati, belilah yang original. 

 

Harga Jualan Sebenar: USD5.00/month

Untuk Anda Hari Ini: PERCUMA! 

[ Klik Sini Untuk Mendapatkan Keseluruhan
Tawaran Pakej B
ina Blog WordPress
 ]

(Bonus ini berpotensi untuk ditarik balik status Percuma pada bila – bila masa!)


Bonus Eksklusif 4 – FB Group Support

bina blog wordpress- fb-group

Jika anda ada masalah mengenai blog wordpress anda, saya dan beberapa otai Internet Marketer sedia membantu anda. Ajukan sahaja pertanyaan anda. Kami akan bincangkan sehingga masalah anda selesai.


 

 

Berapa yang perlu anda laburkan untuk pakej video tutorial ini?  Apa kata jika saya tawarkan harga setimpal untuk anda iaitu…

RM80

Ya. RM80. Bukanlah harga yang tinggi berbanding dengan kos mengupah freelancer untuk membina blog anda, mahupun membayar yuran untuk menghadiri bengkal dan personal coaching untuk membina blog.

Tetapi….

Saya berikan diskaun 50% sekiranya anda mendapatkannya sekarang. Sebagai tanda penghargaan saya atas inisiatif anda untuk membina blog. Justeru, anda hanya perlu membayar

RM40 Sahaja

 
Ya, RM 40. hanya 10% dari bayaran untuk anda mengupah freelancer membina blog untuk anda.
 
order

p/s: Saya cuba membantu anda seboleh mungkin. Cuma anda perlu membantu diri anda. Sekiranya anda merasakan nilai pelaburan ini terlalu tingi, saya tidak dapat membantu anda.

Pp/s: Saya sediakan jaminan pulangan wang 30 hari. Saya akan pulangkan wang anda sekiranya anda rasakan  produk ini tidak berkualiti.

Ppp/s: Ingat! Saya sudah maklumkan produk ini tidak sesuai untuk pakar blog. Sekiranya blog anda sudah menjana ribuan ringgit dan mempunyai ribuan follower, produk ini tidak sesuai untuk anda.
Pp/s: jangan bertangguh untuk berjaya. Tiada orang yang berjaya dengan bertangguh. Mulakan langkah pertama anda dengan memiliki video tutorial Panduan Bina Blog WordPress di sini.

 

Share This:

Facebook
error: Maaf !!