Ramai yang mencari cari cara untuk menambah pendapatan. Salah satu cara yang disyorkan adalah melalui bisnes.

Ada 2 jenis model bisnes iaitu bisnes offline dan juga bisnes online.

off9-on9-bisnes-online

1. Bisnes Offline

Bagi yang kurang mahir tentang IT selalunya akan pilih bisnes offline. Contoh yang paling mudah adalah bisnes di bazar ramadhan seperti bisnes makanan, bisnes minuman, bisnes kosmetik,bisnes pakaian, bisnes makanan tambahan dan lain lain lagi.

Nak buat bisnes offline anda perlu sewa tapak seperti gerai ataupun kedai. Tempat juga perlu strategik. Perlu cari tempat yang ada ramai orang. Sewa tapak selalunya bergantung kepada tempat. Makin popular tempat tu, makin mahallah sewa tapak. Itu tak termasuk lagi kos nak beli canopy, generator set(berniaga malam), petrol, kenderaan dan lain lain kos.

2. Bisnes online

Nak memulakan bisnes online anda cuma perlu ada komputer, sambungan internet, ilmu dan minat.

Tak dinafikan sekarang ni kebanyakan rumah sudah ada komputer dan sambungan internet. Tapi, selalunya hanya digunakan untuk tujuan bersosial dengan rakan rakan melalui facebook, twitter, instagram dan sebagainya.

Sebenarnya anda boleh menjana pendapatan di internet, daripada anda bergosip atau bersembang kosong yang tiada faedah lebih baik gunakannya ia untuk buat duit.

Sama macam bisnes offline, bisnes online juga perlu ada tapak. Untuk bisnes online anda tak perlu keluar kos untuk menyewa tapak. Anda boleh gunakan blog, Fanpage, Forum, mudah.my, lelong.com, ebay dan sebagainya. Saya syorkan anda guna yang percuma dahulu sebelum cuba yang berbayar.

Anda berminat nak buat bisnes tapi tak tahu nak jual apa?

Salah satu cara nak mencari idea produk atau perkhidmatan adalah dengan membuat pemerhatian terhadap persekitaran dan sekeliling anda; cari permintaan terlebih dahulu sebelum memilih produk atau perkhidmatan

Langkah seterusnya adalah memberi tumpuan kepada minat dan kemahiran anda.

Kesesuaian bisnes dengan minat, bakat, kemahiran , pengetahuan dan pengalaman diri kita sendiri adalah penting. Kesesuaian menjadikan diri kita sentiasa bersemangat dan gembira menjalankan aktiviti bisnes.

Anda boleh ikut cara berikut untuk memilih jenis bisnes yang bersesuaian dengan diri anda sendiri

1. Penilaian diri sendiri

a. Kemahiran kerja saya termasuk …….
b. Pengalaman kerja yang saya ada ………………
c. Latar belakang pendidikan saya ……………..
d. Hobi saya termasuk…………….
e. Saya benar-benar (suka atau tidak suka ) bekerja dengan orang dewasa, orang yang lebih tua, kanak-kanak, binatang, serangga, mesin, tanam-tanaman, makanan ataupun dengan teknologi
f. Saya tidak suka melakukan kerja didalam (ya/tidak) ataupun di luar rumah (ya/tidak)
g. Saya suka aktif (ya/tidak) ataupun duduk sahaja (ya/tidak) semasa menjalankan kerja-kerja saya
h. Saya seorang yang suka memulakan sesuatu dan mempunyai disiplin yang tinggi dalam menjalankan tugas harian bagi memenuhi keperluan permintaan bisnes (ya/tidak)
i.  Saya menganggarkan dengan realistik beberapa jam dalam seminggu bagi digunakan dalam membangunkan bisnes baru saya (ya/tidak)
j. Pada tarikh _______ saya pasti dapat menjalankan operasi bisnes saya di rumah

 

2. Senaraikan idea-idea bisnes yang bersesuaian dengan kebolehan, minat, gaya hidup dan juga keluarga

Disini saya senaraikan 5 produk/niche yang memang hot di pasaran:

1.Produk Pelaburan:
Panduan Forex
Panduan Saham
Panduan Silver

2.Niche buat duit:
Buat duit dengan facebook
Buat duit dengan blog

3.Niche Kerjaya:
Panduan Temuduga
Panduan Lulus peperiksaan

4.Produk Kesihatan dan Kecantikan

5.Produk Kebahagiaan Rumah Tangga

Tugas anda sekarang adalah kenalpasti produk apa yang anda minat dan nanti kita sambung  dimana nak cari produk, nantikan…

Kredit Halim

About Ustaz Wan

Minat yang mendalam terhadap ilmu pengetahuan menjadikan beliau seorang multitasking dalam pelbagai bidang. Dari Dunia IT, Seni Beladiri Silat, Organisasi Berpersatuan, Keusahawanan, Pelbagai Permainan Sukan serta Motorsikal Berkuasa Tinggi dan macam-macam lagi. Seorang yang mudah mesra dan suka berkawan juga mempunyai minat untuk mengembara.

Share This:

Facebook
error: Maaf !!